Dat fotografeer je toch niet?!

Een boek over afscheidsfotografie voor Boukje Canaan

TrudyTekst bestond vijf jaar. Naast opdrachten en mantelzorg had ik mijn tijd besteed aan het schrijven van verhalen. Die gingen over uiterlijk vertoon, persoonlijke groei en de dood. Ik was daarom verrast toen Boukje Canaan me vroeg als fotomodel tijdens een gespeelde begrafenis, bedoeld om haar afscheidsfotografen-in-opleiding te helpen met hun portfolio.

Cursusleider en lesmateriaalontwikkelaar

Ik ben een ervaren cursusleider en lesmateriaalontwikkelaar. Dus terwijl ik werd geobserveerd door tien afscheidsfotografen-in-opleiding, observeerde ik zelf de workshop. Op de terugweg sprak ik met Boukje over het nut van goed opgezet cursusmateriaal. Dat je daarmee je cursisten kunt helpen, en nog meer waarde kunt bieden. Ik gaf haar mijn visitekaartje.

De start van het project

Enkele maanden later zat ik bij haar thuis aan tafel. Boukje vertelde over valkuilen, de verschillen tussen gewone fotografen en afscheidsfotografen. Ze vertelde over geleerde lessen rondom bedrijfsvoering, marketing, communicatie, lensgebruik, bewegen, kleding. Samen verdeelden we de belangrijke punten over hoofdonderwerpen en subonderwerpen. Uiteindelijk hadden we een kapstok waarmee ze aan de slag kon.

Boukje schreef, Trudy hielp

Boukje besloot zelf te gaan schrijven. Ik zou haar twee uur per week helpen middels interviews, redactie, het bewaken van de structuur en het overzicht. Ik werkte de kapstok uit in een soort takenlijst. Daarna gaf ik haar anderhalf uur coaching om het schrijven op te starten.

Onderwerp Afscheidsfotografie

Ik heb bijna twintig jaar ervaring in het ontwikkelen van lesmaterialen. Afscheidsfotografie was voor mij totaal anders. Je springt van emotioneel naar technisch, naar empatisch en dan weer naar professioneel. ‘Hoe blijf je als afscheidsfotograaf zelf in balans?’ vroeg ik haar. Ook daar schreef ze over.

Wat er nog meer bij kwam kijken

Ik hielp haar bij het zoeken naar een manier om het uit te geven. Ik vertelde over de onderdelen in het proces, de wetgeving en bezocht met haar een grafisch ontwerpbureau. Ondertussen was mijn eigen roman ‘Zo heb je mij genoemd’ uitgegeven door uitgeverij Theseus’ Ship Publishers. Ik bracht hen met elkaar in contact en toen waren de zaken snel geregeld.

Voor iedereen in het uitvaartwezen

Boukje en ik hebben samen hard gewerkt om een goed lesboek te maken. Maar het is meer geworden. Het is geschikt voor iedere professional in het uitvaartwezen. Branchegenoten hebben bedrijfsmatig en commercieel met dezelfde doelgroep te maken. Ze lopen tegen vergelijkbare zaken aan.

Crowdfunding

Boukje is een crowdfundingcampagne begonnen op Voordekunst.nl. Zelf heeft Boukje op die website een verhaal geschreven over haar project. Ze schrijft waarom ze er geld voor vraagt. Als je haar wilt helpen bij de realisatie van haar boek kun je terecht op de website van Voordekunst.

Contact met Trudy

Ik vond het bijzonder leerzaam en interessant om Boukje te helpen hij het ontwikkelen van haar (cursus)boek ‘Dat fotografeer je toch niet?!’ Wanneer jij, net als Boukje, ook veel kennis hebt die je wilt overdragen op cursisten, en daarvoor lesmateriaal wilt maken, kun je me altijd mailen: info@trudyvanrooij.nl

Boekenwinkel | Columns Trudy van Rooij

Delen