De verzorging van…

Zo heb je mij genoemd

Een boek is meer dan een verhaal. Je houdt iets moois in handen dat fijn voelt en gewicht heeft. De spelling en grammatica zijn correct, de spanningsboog klopt. Een schrijver kan zoiets niet in zijn eentje maken. Voor die verzorging heeft hij een redacteur en een vormgever nodig. Hun werk is als het poetsen van een huis: het valt pas op als het niet gedaan wordt.

boek bestellen

Wat opvalt als je het niet doet

Doe jij weleens werk dat niemand opmerkt? Van die klusjes die nooit in het spotlicht staan, maar altijd in de coulissen? Het is het werk dat Helena doet, in ‘Zo heb je mij genoemd’. Zij doet er alles aan om haar krachtige werk geheim te houden. Ze gaat daarbij als het moet over lijken. Om het verhaal te versterken koos ik als decor het coulisselandschap van de Geelders. Dit verhaal is belangrijker dan ooit. Want tegenwoordig lijkt het spotlicht belangrijker dan het werk achter de schermen.

Wie is uitgeverij Pictures Publishers

Op het Boek&Bal in Boxtel ontmoette ik Corné de Keijzer. Op drie tafels had hij zijn boeken uitgestald. ‘De Meierij van ’s-Hertogenbosch’, bijvoorbeeld, het ‘Handboek Tijdschriften’ en ‘De Golden Earring’. Er lagen zelfs boeken die ik had geraadpleegd tijdens het schrijven van mijn manuscript. We raakten aan de praat.

Corné vertelde over het grafisch ontwerpbureau Boek|Design dat hij samen met zijn vrouw Feike leidt. Al dertig jaar maken ze boeken voor uitgeverijen en bedrijven. Maar zelf geven ze ook rijk geïllustreerde boeken uit onder de naam ‘Pictures Publishers’. Die laten ze redigeren door verschillende redacteurs. Ze regelen zelf hun distributie.

Geslaagd verhaal

Ik vertelde Corné over mijn manuscript waarop hij me vroeg of ik het naar hem op wilde sturen. Verbaasd waarschuwde ik hem. Dit was geen informatief geïllustreerd boek. Dit was een mystieke roman in de stijl van Isabel Allende, maar dan op zijn Brabants.

Corné vertelde over hun nieuwe imprint Crayenvelt. Hiermee gingen ze boeken uitgeven die niet geïllustreerd hoefden te worden. Ze lazen ‘Zo heb je mij genoemd’ en vonden het een geslaagd verhaal. Ze wilden het graag een kans geven. Corné: ‘Het zou zomaar een filmscript kunnen zijn. De personages kunnen zo doorgaan voor de familieleden in een gemiddeld gezin.’

Voorverkoop

Maar redactie, vormgeving en druk zijn een grote investering voor een kleine uitgeverij. Vandaar dat we een deel van deze kosten willen dekken via de voorverkoop van tweehonderd exemplaren. Feike ontwierp de omslag die ze in hun nieuwsbrief en op hun website plaatsten. Ik vertelde overal over mijn roman. Op social media, de lokale omroep, in de krant, tijdens een expositie.

Nog maar 81 exemplaren.

Geïnteresseerd? Mail dan naar Trudy of kijk op ‘Zo heb je mij genoemd‘.

boek bestellen
Delen