wat het brengt?

Als ik vroeger in de file aan het einde van de middag de uitlaatgassen inademde, vroeg ik me af of het niet beter kon. Ik was gedetacheerd bij BAM-woningbouw in Bunnik in de tijd dat de snelweg er naar toe verbouwd werd. Daar had ik de taak om de aanpassingen in SAP zo te beschrijven dat eindgebruikers snel wisten hoe ze hun werk konden doen.

Elke ochtend stapte ik om half zes in de auto en sloot aan in de rij. Die was extra lang vanwege vorst en verbouwing. Mijn maatwerk-manager zei dat ik niet vanuit huis mocht werken want zo kon ik beter laten zien dat ik echt wel acht uur per dag maakte.

Ik merkte het bij zoveel bedrijven, groot en klein. Als ik tussen al die andere autobestuurders op de snelweg stond, vroeg ik me af: staan al deze mensen hier vanwege achterdocht? Als onze managers en klanten zouden vertrouwen op onze ijver en onze goede wil, zouden de files dan korter zijn? Zouden er dan minder uitlaatgassen de lucht ingestoten worden?

Toen ik bezig was met het schrijven van mijn roman werkte ik met een schrijfcoach. Ze woonde in Warffum, helemaal in het noorden van het land. Gesprekken gingen via mail, post, telefoon en skype. Dat werkte super! Ik leerde ontzettend veel van haar! Ik vond het vreemd dat een romanschrijvercoach wel met de moderne tijd mee kon doen, maar ICT’ers niet.

Ik ben benieuwd naar hoe het de komende drie weken zal gaan. Zal het werk net zo goed gedaan worden wanneer de kantoormensen thuiswerken? Zullen de files korter zijn en zal daardoor de luchtkwaliteit verbeteren? Ik hoop heel erg dat we kunnen aantonen dat het kan. Wie weet brengt het virus ook iets positiefs en wordt het land er uiteindelijk zelfs gezonder op.

Delen