tekstschrijver Trudy van Rooij-van Mil

Wat ik kan doen

foto door Boukje Canaan

Verscheen in Brabants Centrum op 26 maart 2020.

Mijn man kwam geïrriteerd de kamer inlopen. ,,De frietpan is vannacht van de plank gevallen. Alles zit onder het frietvet.’’ ‘Yes!’, riep ik en rende naar het schuurtje. Daar zag ik dat de parasol droop van het vet, de bak met konijnenvoer, de grasmaaier. Alles! Drie liter vet was in de tegels getrokken. En ik vond het heerlijk! Want dit was een ramp die ik wél kon bestrijden. Terwijl de kinderen alles naar buiten droegen, ging ik aan de slag met een borstel en een emmertje sop. Na vier uur schrobben was alles weer fris. Zo. Deze crisis had ik bedwongen.

Een onzichtbare vijand is moeilijker te verslaan. Daarom voel ik me zo machteloos als ik al die corona-berichten in de krant en op social media lees. Maar nadat ik onze kleine frietvetramp had bestreden, wist ik wat ik moest doen. Ik herinnerde me het boek ‘When all hell breaks loose’ van Cody Lundin. Daarin legt hij uit hoe je als gewone burger in bebouwd gebied het beste kunt handelen tijdens calamiteiten.

Een van de belangrijkste dingen die me na het lezen ervan bijgebleven was, was weten wat je prioriteiten zijn. Lichaamstemperatuur, hydratatie, focussen op hoop en positiviteit en vooral een goed humeur zien te houden. Op dat laatste kun je je voorbereiden door voor iedereen iets te regelen waar hij blij van wordt. Voor mijn man is dat de frietpan. Maar die was kapot. Het was vlak voordat de scholen gesloten werden. We waren nog niet bezig met ‘social distancing’. Dus ging ik op pad voor een nieuwe. Meteen ook maar een oorthermometer regelen, dacht ik.

Bij het Kruidvat was ik de enige klant. De toonbankpuber zei dat alle oorthermometers uitverkocht waren. Een vakkenvuller-meisje kwam naar hem toe lopen met een plastic pak met daarin vijftig doosjes condooms. Ze vroeg: ,,Wil jij deze straks vullen?’’ Ik schoot in de lach.

Dat was mijn laatste spontane buitenwereld-giechel voor een flinke tijd. Want we sluiten ons nu af. Met de nieuwe friteuse gaan we tot onszelf komen. Vandaag gaan we ons heerlijk verwennen. Want we staan niet aan het front. We hoeven even niet te vechten.


Over het boek ‘When all hell breaks loose’ van Cody Lundin schreef ik ook een column op mijn website ‘Vuistslag‘.

Delen