KVK, Naar school!

Gelukkig nieuw schooljaar

verscheen eerder in Brabants Centrum

Vorig jaar zong ik nog uitgelaten mee met het Kinderen voor Kinderen-liedje: ,,Naar school! Vakantie voorbij!’’. Afgepeigerd van het 24/7 reageren op ,,Mama!’’, het zes weken lang chef entertainment zijn, danste ik het bijbehorende dansje. Je weet wel, met die wegduwende handgebaartjes. Nu zing ik het liedje niet. Want alles is veranderd.

Vanaf maart waren ze twee maanden thuis. Daarna gingen ze eventjes naar school, en toen begon de zomervakantie alweer. Thuis zijn is bij ons het nieuwe normaal geworden. We krijgen het wel geregeld. We werken om de beurt. Op zondag of ’s ochtends heel vroeg. Ze zitten wat vaker voor een schermpje. Nee, het gaat niet perfect. En al helemaal niet volgens de normen van de zelfbenoemde opvoedgoeroes. Maar iets is pas perfect als het niet perfect is.  

Vroeger, als school over twee weken ging beginnen, nam ik ze mee om een nieuw etuitje uit te zoeken, een map en een pen. Anderhalve week geleden keek ik met ze op de website van het RIVM om te checken of het veilig was om ze naar school te laten gaan. Ik werd er nog blijer van dan van nieuwe schoolspullen! Want corona bestond niet meer! Althans, niet bij ons. Er waren hier geen besmettingen, geen ziekenhuisopnamen en ook geen doden.

Dat geweldige nieuws zorgde ervoor dat ik ’s ochtends om kwart voor tien linea recta met de kinderen richting Langspier stoof. Het was al warm, maar nog heerlijk stil en rustig. Samen met een baantjestrekkende oudere dame waren ze de enigen in het zwemgebied tussen piratenboot en het vierde tien-meterpaaltje. Ik dacht: Als al die coronakluizenaars dit toch eens zagen, in plaats van die foto van het overvolle strand in de krant, laatst. Ik riep: ,,Als het straks drukker wordt, gaan we naar huis.’’ ,,Mama ga je er ook mee in?’’ vroegen ze me spetterend en stralend. Het water was koud. Maar niet zo koud als op 1 januari. Een perfect moment dus voor wat ik na het schrijven van de eerste column van dit kalenderjaar (‘Gelukkig nieuwe agenda’) besloot te doen. De nieuwschooljaarsduik! Dus daar ging ik!

Delen